Dober odziv pri spoznavanju domačih obratov - heimische Betriebe wurden besucht

Številni obiskovalci so se odzvali vabilu - zahlreiche Besucher folgten der Einladung

 (© Foto: slike: cm)
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Dober odziv pri spoznavanju domačih obratov.

V tednu med 25. 11. in 29. 11 so v Podjuni potekali dnevi spoznavanja domačih obratov, ki jih je prirejala Katoliška prosveta. Prvi večer smo se ustavili v Šmihelu pri podjetju Elky, kjer je poslovodkinja Elke Obertautsch orisala zgodovino družinskega podjetja, ki bo drugo leto slavilo 90  letnico izdelovanja naravnih žimnic. Temi primerno je znani zdravnik dr. Boris Fugger zanimivo predaval o „zdravem spanju“. Dr. Fugger je zaposljen v Beljaku v laboratoriju za spanje in je dal poslušalcem mnogo novih nasvetov.  Prostor, ki je čez dan poln strojev, delavcev in žimnic, je bil posebej za to prireditev pripravljen tako, da so se obiskovalci dobro počutili. Z zanimanjem so sledili predavanju in še pozno v noč razglabljali.

Naslednja postaja, kjer smo se ustavili je bila pri Rutarju v Žitari vasi. Janja in Aleks Rutar sta nas popeljala v svet harmonike, katere zvoki so nas cel večer spremljali. V delavnici so obiskovalci imeli možnost, da spoznajo podjetje in vidijo, koliko neštetih ur traja, preden z ročnim delom nastane unikatna harmonika Pred dvema letoma sta se podjetnika preselila v Žitaro vas, kjer sta bila lepo sprejeta, prav zaradi tega je tudi nastala harmonika, ki se imenuje „Podjunka“. V prostorih podjetja Rutar je glasbena šola, ki jo vodi Tomaž Boškin. Tudi njega smo spoznali, pravi,  da ima trenutno 40 učencev. S svojim profesionalnim igranjem nas je očaral in nekateri njegovi učenci ter tudi dva harmonikaša iz Polene, ki vadita z njim, so olepšali večer. Ob prijetni družbi in postrežbi domačih dobrot se nobenemu ni mudilo domov.

 Še zadnje podjetje naših obratov, ki so si ga obiskovalci ogledali,  je bilo Stöckl v Pliberku.

Ustavili smo se v kuhinji, kjer je prav adventnemu času primerno dišalo po medenjakih, komaj smo čakali, da so nam obrazložili skrivnosti njihovega pečenja in da smo pri delavnici naredili Miklavže iz medenjaka.

Iz tople kuhinje smo se preselili v delavnico za izdelovo sveč in si nato še ob prijetnem kramljanju ogledali film o delu z voskom. Polni novih vtisov smo se vrnili domov in tudi spoznali, kako posebni so domači obrati, ki naj ne bi izumrli.

Vseh treh prireditev se je udeležilo okoli 100 ljudi iz bližnje in daljnje okolice.

 

Das Kennenlernen der heimischen Betriebe fand großen Anklang

In der Zeit von 25.11. bis 29.11. hatten die Besucher die Möglichkeit, erstmalig im Rahmen der Katoliška prosveta heimische Betriebe kennenzulernen. Die Gelegenheit dazu gab es in St. Michael beim Familienbetrieb Elky, der fast seit 90 Jahren hochwertige Naturmatratzen erzeugt. Frau Elke Obertautsch (Geschäftsführerin des Betriebes) begrüßte die anwesenden Gäste bei der Abendveranstaltung in den Räumlichkeiten, wo tagsüber die Mitarbeiter beschäftigt sind. Dieser Bereich war besonders schön vorbereitet. Anschließend konnten wir Dr. Boris Fugger  beim interessanten Vortrag über gesunden Schlaf folgen. Die Gäste verweilten auch nach der Veranstaltung noch lange in den gemütlichen Räumlichkeiten des Betriebes Elky.

Die nächste Veranstaltung fand beim Betrieb Rutar Harmonika statt. Janja und Aleks Rutar begrüßten die Gäste im Werk in Sittersdorf, wunderbare Harmonikaklänge begleiteten uns den ganzen Abend und einige Unikate konnte man bewundern. Die Inhaber zeigten den Gästen die Werkstatt und erklärten alle Einzelheiten, wieviele Stunden es dauert, bis ein Unikat entsteht. In den Räumlichkeiten von Rutar befindet sich auch die Musikschule, die von Tomaž Boškin geleitet wird. Derzeit lehrt er 40 Schüler. Einige davon haben auch den Abend mit einzelnen Musikstücken mitgestaltet. Das gemütliche Ambiente trug dazu bei, dass die Besucher lange in die Nacht verweilten und die Harmonikaklänge genossen.

Die Wachszieherei und Lebzelterei Stöckl war die letzte Station der heimischen Betriebe. Gottfried Stöckl führte uns zuerst in die Backstube, die der Adventzeit passend nach Lebkuchenteig roch. Die Besucher bekamen beim Workshop einen Einblick in das alte Handwerk der Lebzelter und konnten selber einen Nikolo aus Lebkuchen backen und mit nach Hause nehmen. Aus der Backstube wechselten wir in die Wachszieherwerkstätte und abschließend konnten wir den Film über das Arbeiten mit Wachs sehen.

Über 100 Besucher informierten sich an diesen Abendveranstaltungen über das alte Handwerk und lernten daraus, wie wichtig diese Handwerke sind und auch weiterhin bestehen bleiben sollten.